Jun
28
tor
Sommarläger i Närke @ Närke
Jun 28 – Jul 1 heldag

Föreningens tredje sommarläger tar plats i Närke 28/6-1/7. Alla är välkomna, oavsett kunskapsnivå. Alla tider är i dagsläget preliminära, men vi samlas varje dag för att gemensamt eller i flera grupper samåka. Sommarlägret arrangeras tillsammans med Närkes Insektsförening.

Det är gratis att delta för alla som är med på dagarna. Man behöver inte boka eller anmäla närvaro, det är bara att dyka upp. Det kan dock vara bra att anmäla sig ändå, då vi dagligen bestämmer vilka platser vi ska besöka.

Vi har bokat ett gemensamt boende som man som deltagare kan boka in sig på. Trollsländeföreningen kommer att delvis subventionera boendekostnaderna för lägrets deltagare, i första hand för medlemmar. Vid detta boende kan man även tälta eller ställa husvagn eller -bil. För att garantera boendeplats skicka anmälan snarast till per.karlsson.linderum@gmail.com. I närområdet finns flera andra boendealternativ men vi strävar efter att alla ska bo på samma plats. Har du frågor kring boende kontakta oss.

Vi samlas varje morgon och delar in oss i grupper och spenderar dagarna så mycket ute som möjligt, och försöker se så många arter som möjligt i olika typer av miljöer. Vi kommer att vara mestadels i en del av Närke som än så länge ganska dåligt undersökt vad gäller trollsländor, så förutom att vi träffas och får nya vänner, lär vi oss inte bara om hur man känner igen och hittar olika trollsländor, utan vi bidrar också direkt till att mer kunskap om den regionala trollsländefaunan kommer fram. På kvällarna minglar vi, tittar på bilder, grillar, badar, med mera.

Preliminärt program. Vid bra väder alla fyra dagarna, vilket vi ju får hoppas på, ungefär här:
– Torsdag: Drop-in och skådning i närområdet vid bl.a. den fantastiska lokalen Rockebro. Kvällsföreläsning om Atlasprojektet och Närke.
– Fredag: Kvismaren och några speciella lokaler söder därom eller i området sydväst om vår gemensamma bas i Tivedens utkanter, beroende på väder och vilka trollsländor man helst vill se.
– Lördag: Artrally i utdelade Atlasrutor. Bildquizz.
– Söndag: lite av varje på vägen hem, kanske med någon lokal att inventera för alla attt stanna vid på vägen hem, beroende på vart man ska hän.

Vi kan också ägna oss åt 1) Håvning efter larver 2) Insamling och bestämning av larvhudar. Det finns håvar, baljor, böcker och stereoluppar att låna på plats.

Arter vi hoppas få se under lägret är bl.a. kraftig smaragdflickslända, månflickslända, myrflickslända, vassmosaikslända, tidig mosaikslända, sandflodtrollslända, stenflodtrollslända, kungstrollslända, mindre glanstrollslända, mindre sjötrollslända, citronfläckad trollslända, pudrad kärrtrollslända och bred kärrtrollslända. Med lite tur kanske fjällmosaikslända, grön mosaikslända och tvåfläckad trollslända. Kanske kanske kan vi hitta Närkes första dvärgflickslända eller spetsfläckade trollslända?

NIF – Trollsländeföreningens sommarläger i Närke (mer info se hemsidan under våren)
Jun 28 kl. 10:00 – Jul 1 kl. 16:00

Trollsländeföreningens sommarläger i Närke
Mer info kommer våren 2018. http://narkesinsektsklubb.wixsite.com/start/aktiviteter

Jul
1
sön
VEK – Bokskog och sanddyner i Halland (heldagsexkursion) – anmälan krävs @ ICA Maxi parkering
Jul 1 kl. 08:00 – 17:00

Bokskog och sanddyner i Halland.

Besök i Biskopstorps bokskog med mycket spännande arter och en eftermiddag i sanddyner och bad eller insekter beroende på vad som lockar mest.

Avresa från Gbg kl. 8.00, samling på ICA Maxis parkering vid Mölndalsvägen/Grafiska vägen. Hemfärd framåt 17.00. Ta med lunch och fika.
Anmälan senast 27 juni till Niklas Franc
e-post: niklas.franc@gmail.com
tel. 0702 71 79 89.

Jul
7
lör
NEF – Dyngbaggekurs @ SLU, Umeå övre entrén
Jul 7 kl. 10:00 – Jul 8 kl. 16:00

Dyngbaggekurs
Lördag-söndag 7-8:e juli
Dyngbaggarnas mästare Mattias Forshage kommer upp till Umeå för att guida oss igenom denna mycket dyngrika insektsgrupp. Kursen kommer att hålla på i två dagar med bestämningsövningar inomhus och exkursioner till dyngrika marker, både hagmarker med sand och älgskogar. Om du har några dyngbaggar hemma, bestämda eller obestämda, ta gärna med dem till kursen så kan vi titta på dem gemensamt.
Samling: kl. 10:00 övre entrén, SLU Umeå
Ansvarig: Andreas Garpebring, 070-32 52 193, agarpebring@hotmail.com

Jul
12
tor
EFÖ – Resa till Härjedalen (anmälan krävs)
Jul 12 kl. 06:30 – Jul 15 kl. 21:00

Resa till Härjedalen 12-15 juli
I år tänker föreningen ordna en resa till Härjedalen. Planen är att vi hyr en liten buss och packar den med glada entomologer och deras packning. Alternativet är att åka i bilar upp mot trakterna av Funäsdalen – Hamrafjället mm. Anmäl intresse snart, sista anmälningsdag är den 1 maj 2018. Detta med bil/buss och logi-logistik gör att planeringen måste ske tidigt. På plats blir det utflykter till olika intressanta platser och åtminstone någon toppklättring till Hamrafjället. Men vi hoppas kunna erbjuda alternativ och bo på ett trevligt ställe, så att utflykter kan göras direkt därifrån. Kostnaderna är inte fastställda men föreningen kommer att sponsra resan så mycket vi kan. Mer detaljer kommer när vi vet mer. Anmälan till Kjell Antonsson (kjell.antonsson@home.se).

Jul
20
fre
NEF – Läger till Pite lappmark @ Umeå
Jul 20 kl. 08:00 – Jul 22 kl. 16:00

Läger till Pite lappmark
Fredag-Söndag 20-22 juli
Pite lappmark är en faunistisk provins där det finns ett stort dokumentationsbehov. Här finns Silvervägen, Jäkkvik och Merkenes, Vuoggatjålme m fl. fjällnära lokaler där landskapsfynd kan göras. Övernattning sker i
stugor och anmälan senast måndag 16 juli till lägeransvarig Folke Gabrielsson för samåkning från Umeå.
Samling och avresa Umeå utifrån lämplig tidpunkt för anmälda deltagare.
Ansvarig: Folke Gabrielsson 0930-21 305, Folke.Gabrielsson@vmfnord.se

Jul
22
sön
EFÖ – Småkrypens dag vid Tåkern @ Naturum Tåkern
Jul 22 kl. 10:00 – 15:00

Söndagen den 22 juli, kl. 10 – Småkrypens dag vid Naturum Tåkern
På naturum Tåkern firas denna dag ”Småkrypens dag” – kom och guidas av kunniga guider och därmed får du en inblick i småkrypens förtrollande värld., kl 10-15. Samarbete med Naturum Tåkern, se naturums hemsida för mer info. Plats; Naturum Tåkern vid Glänås. Ansvarig: Kjell Antonsson

Aug
3
fre
SEF – Årsmöte i Nyköping (Entomologmötet ibland kallat Riksmötet) @ Good Morning Hotel, Nyköping
Aug 3 kl. 14:00 – Aug 5 kl. 16:00

Entomologmötet 2018
2018 är det åter Sörmlandsentomologernas tur att vara värdar för entomologmötet. Den här gången kommer vi att hålla till i östra delen av landskapet med Nyköping som bas. Inkvartering och möten kommer att bli på Good Morning Hotel, Gumsbacken i Nyköping. Här finns intressanta exkursionslokaler inom bekvämt räckhåll. Lindbacke naturreservat ligger på gångavstånd och Ryssbergen finns i närheten för att nämna några. Vi befinner oss mitt i planeringen så exkursionsprogram och övriga detaljer är inte klara än. Mer information med priser och anvisningar för bokning kommer i nästa nummer av ET. Information kommer också att finnas på SEF:s och Sörmlandsentomologernas hemsidor. Varmt välkomna till Sörmland!

Aug
12
sön
VEK – Exkursion till Galterö @ Skärgårdsterminalen Saltholmen
Aug 12 kl. 09:00 – 17:00

Exkursion till Galterö

Vi besöker Galterö i Göteborgs södra skärgård, en av Västkustens finaste insektlokaler. På de fårbetade sandiga kusthedarna finns ett stort antal sällsynta insekter (särskilt skalbaggar) såsom guldlöpare och rak-horndyvel.
Samling vid färjorna i Saltholmen kl. 09.00. Upplysningar: Oskar Gran, tel. 0700 70 85 78.

Trollsländor och gräshoppor vid Christinehof @ Christinehofs våtmark, Christinehofs slott
Aug 12 kl. 09:45 – 13:45

Tillsammans med Österlens Naturskyddsförening besöker vi de fina våtmarkerna kring Christinehofs slott i Skåne för trollsländor och gräshoppor. Samling för samåkning vid Röken i Simrishamn kl. 09:00, eller – för er som norr eller väster – möt upp vid Christinehofs parkeringsplats ca 09:45. För att försäkra dig om plats i bil, ring till Björn 0702–687171.​