Apr
22
sön
EFÖ – Guldsteklarnas värld @ Naturcentrum, Trädgårdsföreningen
Apr 22 kl. 17:00 – 19:30

Söndagen den 22 april – Guldsteklarnas värld
Guldsteklarna hör till våra allra vackraste insekter samtidigt som de är en naturvårdsintressant grupp. Alexander Berg, som på kort tid seglat upp som en av våra främsta kännare av dessa insekter, berättar mer om dem och visar fantastiska bilder. Det kommer även finnas möjlighet att få hjälp med artbestämning. Ansvarig: Tommy Karlsson

Apr
24
tis
VEK – Uppfödning av insekter
Apr 24 kl. 18:00 – 20:00

Uppfödning av insekter

Uppfödning av insekter för utsättning har idag blivit en allt vanligare metod inom naturvårdsarbete. Det finns också de som sysslat med uppfödning under lång tid. David Ulfsbo tillhör denna grupp och han har främst jobbat med bladhorningar och ekoxar. Han kommer och berättar om metoder, utrustning och arter, och förhoppningsvis kan det bli en intressant diskussion om viktiga erfarenheter och kunskaper som dagens naturvård kan ha nytta av.
Eftersits med te och smörgås.

EFS – trender hemmavid – skadedjur i våra bostäder @ Lilla Hörsalen, Naturhistoriska Riksmuseet
Apr 24 kl. 19:00 – 21:00

Möte i Entomologiska Föreningen i Stockholm
1. Meddelanden och demonstrationer
2. Trender hemmavid – skadedjur i våra bostäder. Thomas Persson Vinnersten, entomolog med stor kunskap om insekter som skadedjur.

Apr
27
fre
ESIL – Linné och en värld av insekter @ Hörsalen (sal 213) i foajén, Biologihus A
Apr 27 kl. 19:00 – 21:00

MIKAEL SÖRENSSON: ”Linné och en värld av insekter”.  Vad visste Carl von Linné om insekter och vilka spår har hans gärning satt inom entomologin? Aftonen bjuder på avslöjanden om en för många mindre känd del av blomsterkonungens verksamhet.

Fika serveras!

Apr
29
sön
NIF – Spindelexkursion (tid och plats se hemsidan)
Apr 29 kl. 09:00

Vårexkursion i spindelns tecken. Vi letar spindlar tillsammans med spindelexperten Tomas Holmgren från Eskilstuna. OBS! Exakt tid och plats bestäms under våren. Kolla hemsidan http://narkesinsektsklubb.wixsite.com/start/aktiviteter

Maj
5
lör
Årsmöte för Trollsländeföreningen @ Bergqvists rum, Fontänen, Linköping
Maj 5 heldag

Den 5 maj är det dags för Trollsländeföreningens årsmöte, denna gång har turen kommit till Östergötland. I vanlig ordning blir det kringaktiviteter. Dessa planeras för närvarande och är delvis väderberoende, så vi ber att få återkomma om dessa samt exakta hålltider. Då vi kommer att bjuda på fika och Bergqvists rum vi ska hålla hus i inte är jättestort vill vi att ni meddelar om ni kommer. Gör så till Magnus.

Det vi vill göra är att erbjuda både besök i fält för att titta på vinterflickslända och eventuellt håva larver samt workshop och/eller föredrag. Har du larvhudar du vill ha hjälp med så ta med dessa. Vet du redan nu att det är något särskilt du vill se och höra föredrag om så tipsa oss. Det blir också i vanlig ordning försäljning av böcker, dekaler, smycken med mera.

Vi börjar troligen med att besöka Rosenkällasjön för att leta efter vinterflickslända. Se mer om området här.

På kvällen samlas de som vill och äter middag till självkostnadspris ihop på trevlig lokal. I övrigt är arrangemanget gratis.

Alla handlingar till årsmötet kommer att finnas tillgängliga på hemsidan.

Varmt välkomna till Linköping!

EFU – Småkrypsspanarna (vattenhåvning i Botan) @ Botaniska Trädgården
Maj 5 kl. 11:00 – 13:00

Lördag 5 maj Småkrypsspanarna: Vatteninsekter i Botan Favorit i repris – vi letar småkryp i Botandammen (vid Linneanum)! Stövlar kan vara bra och en egen håv om man har. Botan, Ua. kl. 11-13. Kontakt: Thomas (073-7637313)

Maj
16
ons
EFU – Holkar för bin! (föranmälan krävs) @ Biotopia
Maj 16 kl. 18:00 – 20:00

Onsdag 16 maj Vi bygger holkar för bin! Vi ses på Biotopia för att bygga holkar till bina. För ungdomar och vuxna! Föranmälan till bokning@biotopia.nu Ange vad du vill bygga. Kostnad mtrl 30 kr. Det går att förbeställa fika. Biotopia, Vasaparken Ua. kl. 18-20.

Maj
19
lör
EFU – Bioblitz Linné (Biotopiaaktivitet) @ Campus Ultuna
Maj 19 – Maj 20 heldag

Bioblitz Linné 2018
Start kl 12 (lö) sluttid kl 12 (sö)
Under ett dygn kommer Årike-Fyris att genomsökas för att göra en så lång artlista som möjligt. Alla organismgrupper räknas! Kom och delta med just dina ögon och expertis! Denna aktivitet är organiserad av Biotopia men i samarbete med ArtDatabanken SLU, Biotopia, Upplands Botaniska Förening, Friluftsfrämjandet i Uppsala, Naturskyddsföreningen i Uppsala län, Fältbiologerna i Uppsala.
Plats: Årike Fyris, Campus Ultuna, Ua. Mer info på vår hemsida, www.biotopia.nu).
Kontakt: Emil V. Nilsson, emil@biotopia.nu

EFU – Exkursion till brandfältet i Lunsen (Uppsala) @ Plantskolan, Lunsen
Maj 19 kl. 10:00 – 16:00

Lördag 19 maj Exkursion. Brandfält i Lunsen Vi besöker det nya brandfältet i Lunsen tillsammans med Erik Andersson från Uppsala kommun. OBS! Promenad på ca 2*3 km. Lunsen P-plats Plantskolan (https://www.uppsala.se/globalassets/dokument/friluftsomraden/friluftsomradet-norralunsen-2014.pdf). kl. 10.00 Kontakt: Thomas (073-7637313)