Sök
Stäng denna sökruta.

”Mekaniska kugghjul” för första gången upptäckta hos en levande organism

issus-nymph_1

 

 

 

 

 

 

gears-3Den lilla striten  Issus coleoptratus , är utrustad med kroppsdelar som aldrig tidigare hittats i djurvärlden. Till sin hjälp för att hoppa använder den en kugghjulsliknande mekanism. På de båda bakbenen finns var sitt kugghjul som kopplas samman när den hoppar. Accelererationen är otrolig och insekten utsätts för krafter på upp till 700 G, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Den oväntade upptäckten gjordes av forskare vid universitetet i Cambridge när de skulle undersöka hur det kom sig att insekten kunde hoppa så bra med en fart upp till 3 m/s.

Vart och ett av kugghjulen har mellan tio och tolv kuggar med en sammanlagd längd av 0,4 millimeter. Kugghjulen liknar väldigt mycket de som finns på en cykel eller i bilens växellåda.  Kugghjulen hjälper till att synkronisera benens rörelser inom 30 mikrosekunder när insekten hoppar så att kraften ska bli maximal. Utan denna synkronisering skulle kraften fördelas ojämnt och insekten hamna i spinn under hoppet. Nervimpulser för att styra musklerna skulle inte fungera eftersom de är alldeles för långsamma.

Forskarna upptäckte även att kugghjulen bara finns hos unga individer. De försvinner när insekten ömsar hud för att kunna växa. Varför är forskarna inte säkra på.

 

 

Hör professor Malcolm Burrows berätta om upptäckten

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.