Sök
Stäng denna sökruta.

– Övrig utrustning

En entomolog har ofta nytta av annan utrustning än den rent entomologiska. Här följer en sammanställning av tips

File:Loupe 10X.jpgFörstoringsglas eller handlupp

Ett enkelt förstoringsglas eller en handlupp är ett bra hjälpmedel. Framförallt små djur kan kräva (och tillåter ofta) att man använder någon slags förstoringsglas, antingen man betraktar dem på plats eller plockar upp dem. Vanligtvis brukar 10 gångers förstoring räcka. Det finns särskilda burkar med inbyggt förstoringsglas. Inte optiskt perfekta, men praktiska.

Pannlupp

En pannlupp med ett par-tre gångers förstoring är ett utmärkt redskap för närstudier. Tyvärr ligger dock fokus ganska nära så man får ingen större överblick.

Kikarekikare

För större skygga insekter kan en kikare vara ett bra hjälpmedel. Perfekt för trollsländor och fjärilar. Oftast är kikarens närgräns viktigare än förstoringsgraden. Man vill helst ha bättre närgräns än 6-7 m som många standardkikare har. En närgräns på åtminstone 3-4 m är bra. I synnerhet om man också släpar på mycket annan utrustning så är det behändigt med en liten och lätt kikare. Det finns en uppsjö av kikare på marknaden så besök den handlare du gillar, många tex Naturbokhandeln, finns på nätet. Ibland kan tom tubkikare vara användbart, för tex trollsländor på långa avstånd.

Vattenkikare

Är man intresserad av livet under vatten (och inte gillar att snorkla eller dyka) så är en vattenkikare (se bild) idealisk. Kan tillverkas av ett grovt plaströr eller köpas från någon av leverantörerna i vår länklista.13456_600

File:Pannlampa typ orientering.jpgPannlampa

Många insekter är nattaktiva. Med en pannlampa får man ljus men har ända händerna fria. En vanlig ficklampa är också bra att lysa in i håligheter med. Det finns många spännande nattaktiviteter i många miljöer som vi entomologer ännu inte upptäckt. Vad händer i en göl eller på en högörtsäng eller en strandäng på natten? Hur många har använt vattenkikare på natten? Man kan med fördel också hänga eller sätta ut doftbete som attraherar insekter. Att locka med kvicksilverlampa är välkänt och mycket effektivt.

MP3-spelare/smart telefon

En hel del insekter har ett sångläte (i synnerhet hopprätvingar, men även en del skinnbaggar, stritar, skalbaggar och fjärilar) och många kan identifieras på lätet. För hopprätvingar finns det inspelningar. Dessa tillåter både direkt jämförelse ute i fält (om man har en bandspelare med sig) och att man i förväg kan lära in de olika arternas läten. Med en inspelare med en bra riktmikrofon kan man själv göra inspelningar.

File:BatDetector.jpgUltraljudsdetektor

De flesta av de spelande insekterna har en större eller mindre del av repertoaren i höga och för vårt öra ohörbara frekvenslägen. En ultraljudsdetektor (se bild), som transformerar de höga frekvenserna till lägre, hörbara ljud, är då ett användbart instrument. Det finns olika avancerade modeller som även har s k tidsexpansion, där ljudet även ”dras ut” i tiden och därför kan analyseras mer i detalj, vilket underlättar identifieringen. Flera vårtbitare men även gräshoppor och vissa andra insekter är lättare att identifiera och inventera med en ultraljudsdetektor. Med tilltagande ålder och successivt försämrad hörsel hos lyssnaren ökar användbarheten. Helst bör man kombinera detektorn med en bandspelare så att man i efterhand i lugn och ro kan lyssna på lätena. Kolla vår länksida för adresser till leverantörer.

Burkar/flaskor

Det är alltid bra att ha med sig några burkar ut i fält. Om man tar en näve förna så är det mycket lättare att sortera ut eventuella kryp om man lägger den i ett tråg eller burk. Bra burkar är t.ex. glasslådor, godislådor eller avsågad plastdunk. Trågliknande kärl är ofta smidiga. Ofta är det smidigt att ta med sig förnan hem för bekväm sortering och då behövs det såklart en större behållare. Ett tips är att med matvaror följer det ofta med användbara tråg. T.ex. brukar kräftorna ligga i ett lätt och smidigt plasttråg.

Elverk

Portabla elverk är utmärkta att ha med sig ut i naturen när man ska sätta upp en lakan och lampor för att locka till sig nattaktiva insekter. Det finns många olika fabriksmärken av olika kvalitet på marknaden, men en avgörande detalj som man ska beakta innan man köper är elverkets vikt. Det kan variera rätt så mycket och då man oftast behöver gå en bit in i skogen från där man parkerar är vikten viktig. Nypris för ett bra elverk ligger mellan 10000-12000 kr men man kan få det betydligt billigare om man kollar in begagnatmarknaden.

Kamera

För fotografering av insekter krävs såklart en kamera. Här brukar inte telefonkamerorna räcka långt utan man behöver något lite bättre. Läs mer om insektsfoto här. 

Skissblock

Ett trevligt sätt att observera är sätta sig ned med ett skissblock och rita spännande beteenden som man ser. En idag nästan tom nisch är insektsmålning. Tänk så många duktiga fågelkonstnärer vi har i Sverige idag. Antalet konstnärer och illustratörer i Sverige som regelbundet jobbar med insekter är idag lätträknade. Detta trots att fågelkonstnärernas arbetsmaterial i Sverige omfattar mindre än 450 arter (inkl. de allra sällsyntaste gästerna) och den konstnärlige entomologen har 25 000 arter med kraftigt varierande utseende och levnadssätt att välja och vraka bland. Återigen ser jag fram emot många fina bilder i insektstidskrifter, i fälthandböcker och givetvis runtom på våra konstgallerier.

GPS

Något sätt att spara koordinater på är väldigt praktiskt när man hittat något intressant. Det finns många typer av handhållna GPS:er i handeln. Ett väldigt bra alternativ kan vara en smartphone med GPS i. Det finns en mängd appar till iPhone, Android och Windows mobile som kan spara och skicka positioner.

Smartphone och pekplatta

Alla smartphones och pekplattor har revolutionerat möjligheterna att arbeta med data mobilt. Det är svårt att räkna upp alla nyttiga typer appar som finns, men tex. kan man nämna: koordinatappar,  anteckningar, väderprognoser, kamera, kartor, inspelning, uppspelning, mm, mm.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.