Forskare spårar vad som dödat 10 miljoner bisamhällen i USA

beeinsectideVetenskapsmän har länge kämpat med att ta reda på vad som orsakat s.k. Colony Collapse Disorder (CCD) som har slagit ut uppskattningsvis 10 miljoner bikupor i USA de senaste sex åren, värda runt 2 miljarder dollar. Man har misstänkt pesticider, sjukdomsbärande parasiter och dålig näring, men i en genombrottsstudie har forskare på University of Maryland och US Department of Agriculture kunnat visa att en ”häxbrygd” av pesticider och fungicider kontaminerar det pollen som bina samlar och tar till kupan. ”Vi hittade 35 olika pesticider i det pollen vi provade, och höga halter fungicider.”

Även om man inte hittat den exakta orsaken till CCD så har man visat att det finns ett samband mellan  förgiftat pollen och starkt sänkt motståndskraft mot svampparasiten Nosema ceranae. I flera olika studier tycker man sig ha sett samband mellan parasiten och CCD.

Läs hela artikeln i amerikanska PLOS One.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.