Alla Sveriges löss i en volym

Huvudlusen är inte den enda lusarten i Sverige, utan det finns många fler med intressant biologi.

Hela Sveriges fauna av djurlöss (Phtiraptera) finns sammanfattade i denna bok, som grundar sig på ett doktorsarbete inom Artprojektet som huvudförfattaren Daniel Gustafsson har drivit.

Totalt finns 322 lusarter i landet. De lever på allt från sånglärkor och vattensorkar till nötboskap och människor. I boken finns bestämningsnycklar till alla arterna. Du hittar också checklistor på vilka värddjur de olika lössen lever på och vice versa – uppgifter om vilka arter av löss man kan hitta på olika värddjur.

För den som ytterligare vill fördjupa sig i ämnet är de 473 referenser som listas på slutet en guldgruva.

”Lusnumret” kan beställas från prenumerationskontoret för 200 kr, inkl porto. För övriga Norden gäller 250 kr och utanför norden 290 kr inkl porto.

Skicka beställningar via e-post till pren@sef.nu

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.