Priset ”Årets rikare trädgård 2021” utdelat

För andra året i rad delar projektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2021 går den till Ronny Fritsches radhustomt på Hisingen i Göteborg som visar hur mycket det går att göra även på en liten yta och utan att vara expert. Den livfulla lilla trädgården är också ett tydligt exempel på hur snabbt naturen svarar på insatser som görs för ökad biologisk mångfald. R

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2021 lyder:
”Alltför många radhus- och villaträdgårdar består bara av en ständigt kortklippt gräsmatta. Årets rikare trädgård 2021 visar att det finns alternativ och att det inte behövs expertkunskap för att gynna naturen. På 2,5 år har Ronny Fritsche på Hisingen i Göteborg skapat en oas för fjärilar, bin och nyckelpigor och den lilla radhustomten vimlar av liv. Landets alla radhuskvarter skulle må bra av att ha Ronny Fritsches inställning till grönytor.“

– Årets vinnare är ett utmärkt exempel på att även små insatser kan göra stor skillnad och att alla kan vara med och skapa rikare trädgårdar. Det krävs inte mycket mer än viljan att hjälpa naturen. Ronny Fritsche visar också hur en trädgård som står ut från mängden har möjlighet att skapa förändring, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård. 

– Utmärkelsen ger mig hopp i min dröm om en framtid där oklippta gräsmattor har högre status än en fet bil i carporten. Uppskattningen för min trädgård betyder mycket och ger mig massor av energi för framtiden, säger årets vinnare Ronny Fritsche.


Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens RiksorganisationSveriges Entomologiska FöreningBiologiska Mångfaldens Dag-initiativetNatursidan.seOdlings-TVStudiefrämjandet och Wild About Gardens, som jobbat med ett liknande koncept i Storbritannien i många år.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.