Sök
Stäng denna sökruta.

Norrlands Entomologiska Förening



Vår förenings verksamhetsområde är stort – det täcker större delen av Norrland, från Treriksröset i Norr till Hälsingland i Söder. Föreningen vänder sig till alla som är nyfikna på insekter och andra leddjur i Norrland. Vi har lång erfarenhet av insekter i olika miljöer (vatten, skog, övriga ekosystem) och olika pollinatörer. Vi har olika aktiviteter såsom kurser, föredrag, exkursioner och inventeringsläger om insekter och andra leddjur i olika norrländska miljöer. Innehåll och omfattning av vår verksamhet bestäms utifrån medlemmarnas intressen. Vi samarbetar med kommuner, länsstyrelser, naturföreningar, skolor, studieförbund, konstförbund och universitet (Arthropodum nätverket). Vi driver en bigård på universitetscampuset i Umeå och tillsammans med Junsele djurpark håller vi på att skapa Norrlands första pedagogiska insektspark. Vi ger också ut medlemsbladet/tidskriften Skörvnöpparn – insekter i Norr med ett nummer per år. Läs senaste numret av Skörvnöpparn här!

Nyheter

Du har väl inte missat vårt senaste supplement till Skörvnöpparn? Det består av hela 42 rykande sidor om – Vem samlade var under 1700- och 1800-talen? Entomofaunistikens grundläggande och förutsättningar i Sverige, landskap för landskap, skriven av Mattias Forshage. En oemotståndlig skrift du inte vill missa!

Du kan läsa hela supplementet som PDF genom att klicka på länken ovan eller köpa det i tryckt form mot en avgift.

Aktiviteter våren och sommaren 2024

Läs hela NEF:s program för aktiviteter under våren och sommaren 2024 här!

Gnagkväll på SLU
Onsdagen den 21 februari kl 18:00

Roger förevisar SLUs stora samling av insektsgnag i ved och berättar hur man kan känna igen gnagspåren från olika vedlevande insektsarter. Samling stora ingången på SLU.
Ansvariga: Roger Mugerwa Pettersson tel. 070-646 52 95, rogerbpettersson@gmail.com

NEFs Årsmöte
Söndagen den 24 mars kl 13:00 SLU lokal laxen på Vilt, fisk & miljö

Härmed kallas alla medlemmar i Norrlands Entomologiska förening till årsmöte. Som vanligt håller vi till i lokal Laxen på SLU. Föreningen bjuder på fika! Mötet avslutas med att föredrag av Anders om hantering av nya landskapsfynd hos Artportalen och BeetleBase.
Ansvarig: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, entomology@natuschkalee.org & Roger Mugerwa Pettersson tel. 070-646 52 95, rogerbpettersson@gmail.com

Workshop om insekter och entomologi i Sydafrika och Sverige
Måndagen den 13 maj lokal laxen på SLU

Föredrag om insekter och entomologi i Sverige och Sydafrika i samband med ett akademiskt sammarbetsprojekt med forskare från Sydafrika, SLU och Umeå Universitet. Hålltider och föredrag ännu inte klara men håll utkik på maillistan och facebook-sidorna.
Ansvarig: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, entomology@natuschkalee.org

Internationella bidagen 20 maj och biologiska mångfaldens dag 22 maj
Eventuellt är föreningen med och arrangerar några aktiviteter dessa dagar, men programmet är ännu inte spikat. Håll utkik i maillistan eller på facebook för mer info.
Ansvarig: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, entomology@natuschkalee.org

Insektsvandring längs Hörnån
Lördagen den 15 juni

Hörnån rinner i en djupt nedskuren ravin i nedre delen av sitt lopp. Trots att hedarna ovanför ravinen förvandlats till ett industriellt trädplantage så ger ravinerna runt ån fortfarande en vildmarksartad inramning till vattnet. Här växer prunkade högörtsskogar med ormbunkar, grova granar och lövträd och massor av döda och fallna trädstammar. Plötsligt öppnar sig skogen i gamla hävdade slåtterängar och kulturhistoriska rester från Hörnefors gamla bruksmiljöer. Fiskevårdsområdet har anlagt en vandringsled längs ån som gör detta annars svårtillgängliga område lite mer lättvandrat. Vi vandrar nedströms från Häggnäs mot Hörnefors.
Samling kl 10:00 för gemensam avfärd från KBC-parkeringen vid Universitetet eller på plats kl 10:45 vid landsvägsbron över ön i Häggnäs.
Ansvarig: Anders Nilsson tel. 0930-180788 eller 073-8357660, andersnnilsson258@gmail.com

Sensommaraktivitet
Inventeringsläger Junsele djurpark
Förhoppningsvis blir det ett nytt försök att ta sig till Junsele i sommar. Junsele djurpark planerar att starta Norrlands första insektspark och har bjudit in föreningen att bo i deras stugor mot att vi inventerar områdets insektsfauna. Området kring Junsele i Ångermanland tillhör en verklig vit fläck i kunskapen om den Norrländska insektsfaunan, så nästan vad som helst (från vita tigrar (förstås i hägn) till älgar i frihet (leden för Älgvandringen ligger i närheten av Junsele) kan tänkas dyka upp!
Inget datum spikat ännu, mer info kommer på maillistan och facebook-sidorna!
Ansvariga: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, entomology@natuschkalee.org

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.