Sök
Stäng denna sökruta.

Kvalster (Acari)

Kvalster (Acari)

Kvalster tillhör leddjuren och är en grupp bland spindeldjuren. De är parasiter, rovdjur, växtätare eller nedbrytare. De lever på land, i sött eller salt vatten. Fördelen att vara liten är att kunna utnyttja nischer som andra är för stora för. Men tyvärr, kan storleken göra dem svårare att studera. I Sverige finns ca 1000 arter kända, men den verkliga faunan är troligen mycket större. Hur känner man igen ett kvalster? Små, de minsta är inte synliga med blotta ögat och de största bli över en cm långa. De har nästan alltid åtta ben (obs! larver har endast 6 ben) och enhetlig kropp dvs ej tydlig midja eller segment (obs! kan förväxlas med lockesspindlar, men de har stora ögon samlade i en bildning uppe på ryggen). De har enkla ögon eller inga alls. Inga antenner.

Fyra av sex ordningar av kvalster förekommer i Sverige;

Vattenkvalster_Piona_coccineaTrombidiformes: underordning Prostigmata. 550 arter i Sverige. Mycket olikartad Devara_Hulu2grupp med knappt inga gemensamma karaktärer. De flesta är vita och små. Men hit räknas också en stor rovdjursgrupp med uppseendeväckande färger i rött, gult, lila grönt och blått; vattenkvalster (Hydrachnidiae) och sammetskvalster (eller löpkvalster, Trombidia). Vattenkvalster hittas i sötvatten med vattenhåv och sammetskvalster via markförna. De parasitiska larverna känns igen som röda små knölar bl a på flygande insekter (=vattenkvalster) och lockesspindlar (=sammetskvalster).

PhthiracaridSarcoptiformes: underordningar: Pansarkvalster (eller hornkvalster, Oribatida) 267 arter i Sverige. Ofta mörkt bruna, svarta, stora, mycket hårda och ”bulliga” svampätare. Insamlas lätt med markförna, men finns också på växter och träd. Astigmatina 55 arter i Sverige. Vita, genomskinliga, mjuka och mycket små. Huvudsakligen parasiter (t ex skabbkvalster) eller nedbrytare (t ex dammkvalster). Endeostigmata 1 art i Sverige.

 

 

Poecilochirus_carabi_-_lindseyRovkvalster (Mesostigmata) 170 arter i Sverige. Relativt stora med kitinplattor på under och översidan. Långa springarben. De flesta är rovdjur i markskiktet, men många är parasitiska. Insamlas lätt med markförna, eller via andra djur t ex liftare/parasiter på skalbaggar.

 

 

 

800px-Ixodes_ricinus (250x150)Fästingar (Ixodida) 14 arter i Sverige. Alla lever som parasiter, de flesta på högre ryggradsdjur inklusive människan (=vanlig fästing, Ixodes ricinus). Fästingar fångas lätt genom att dra ett vitt lakan över gräs och buskar.

 

 

Bidragande författare: Jeanette (Nordqvist) Stålstedt
Faktagranskning: Jeanette (Nordqvist) Stålstedt
Litteraturlista:
Specialistkontakt: Jeanette (Nordqvist) Stålstedt

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.