Sök
Stäng denna sökruta.

Klokrypare (Pseudoscorpiones)

787px-Ar_1 (250x191)Klokrypare (Pseudoscorpiones, pseudoskorpioner eller bokskorpioner) är en ordning inom spindeldjuren. Till ordningen hör bland annat bokskorpionen.

Klokrypare har en storlek på 1-10 millimeter. De har två klor och kan till utseendet likna små skorpioner, men klokrypare har till skillnad från skorpioner ingen gadd. Istället har de giftkörtlar i klorna. De har liksom andra palpkäkar åtta ben. Klokrypare finns i nästan hela världen utom på Arktis och Antarktis.

Klokryparna är små rovdjur och jagar ensamma. De livnär sig på olika sorters smådjur, som kvalster. De griper tag i bytet med sina klor som innehåller giftkörtlar som gör att bytet dör.

Det finns cirka 3 000 kända arter. Från Sverige finns 21 arter beskrivna.

Källa: Wikipedia

Svenska artprojektets namnkommitté har ett namnförslag ute på remiss där synpunkter kan lämnas fram till 2014-06-25 för de svenska klokryparna.

Se deras pdf eller exel

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.