Sök
Stäng denna sökruta.

Att föda upp och kläcka insekter

Att följa insekternas olika utvecklingsstadier är ett mycket intressant och bra sätt att lära känna deras beteende och anatomi. Det är inte ovanligt att larverna har ett totalt annorlunda utseende och lever i en helt annan miljö än i den man finner de vuxna individerna. Vissa larver är mycket strikt bundna till en speciell föda eller värdväxt (substrat) medan andra kan livnära sig på lite av varje.

Att föda upp insekter kan också vara ett sätt att komma i kontakt med utvecklingsstadier eller arter som vanligtvis är mycket svåra att hitta i naturen. För samlaren är det förstås ett sätt att få hela och fräscha exemplar.

I princip finns det två metoder:

Man innesluter kläcksubstratet ute i fältFile:Traces of Woodboring Beetles (Scolytidae).jpg

  • Larver av minerande insekter i blad eller andra delar på levande växter kan med fördel inneslutas i tyll (myggnätstyg) och därmed kan de senare fångas upp som nykläckta. Om larverna lämnar växten för förpuppning i marken blir det ofta nödvändigt att göra uppfödningen hemma med växter i krukor med jord dit larverna kan ta sig när de ska förpuppas. Ofta övervintrar dessa insekter som larver eller puppor i jord och kan med fördel förvaras utomhus till efter årsskiftet då de tas in i rumsvärme igen.
  • Insekter som utvecklas på andra svåråtkomliga ställen, ex.vis ihåliga träd, grenknutor etc. kan också fångas upp om man nätar in dessa och fångar upp insekter som kläcks. Spärra dock inte vägen för hålbyggande fåglar!

 

Uppfödning eller kläckning hemma

File:Ladybirds hatching (8284518921).jpgDetta är den vanligaste metoden som kan tillämpas på många insekter. Substrat som vedbitar och annat kan man ta hem och lägga i burkar med nät över. När insekterna sedan kläcks så är det lätt att fånga dem.

Uppfödning är kanske vanligast för fjärilar vars larver man kan ta med hem och mata med deras födoväxt.

Kom ihåg att insekter inte alltid trivs inomhus eller i starkt solljus. Något uthus, veranda eller friggebod passar bättre.

Var hittar man insekterna?

Har man för avsikt att föda upp insekter är det vanligaste att man letar upp dessa som larver. Man kan hitta insekter i stort sett överallt så det är svårt att säga exakt var man ska leta. Det beror helt på vilken ordning eller art man är ute efter. Det kräver ofta en hel del erfarenhet och detektivarbete att finna dessa. Samtidigt är det mycket spännande och lärorikt att ge sig i kast med att hitta dem. Förbluffande snabbt kommer du också att upptäcka att du ser på naturen med andra ögon och får en blick för var de små krypen vanligtvis gömmer sig. Efter ett tag kommer du rent av tycka att det är konstigt att du inte alltid har sett de små gnagmärkena på bladet eller larven som tror att den ska lura någon att den är en torr kvist! Vissa arter är däremot mycket enkla att hitta och syns lång väg. Många av dessa är ofta vanliga och därför lämpliga att börja med som nybörjare. Att finna insekterna som ägg eller puppa är däremot oftast svårare.

File:Synanthedon spheciformis fresh.jpgÖvervintring

Grundregeln för att lyckas med att övervintra insekterna är att efterlikna de naturliga förhållandena så mycket som möjligt. Övervintringen sker i olika stadier beroende på art. Speciellt larver och vuxna individer kan vara knepiga att få in i vintervila (diapaus). Aktiviteten brukar minska gradvis och styrs av värme och dagslängd. Man tvingas oftast att förvara insekterna utomhus för att de ska förstå att vintern närmar sig. Lyckas man inte så dör tyvärr djuren av matbrist eller av kyla.

Ägg och puppor är lättare att hantera. Ibland är det nödvändigt med en köldperiod för att de över huvud taget ska kläckas och då har man inget val än att träget vänta på våren. Ställ ut äggen eller pupporna i t ex ett ouppvärmt uthus eller under tak på verandan. Skydda från direkt solsken. Ifall inte burken är dränerad så får du se till att regn och snö inte dränker djuren. Tänk på att ställa ut dem när det fortfarande är varmt ute så att de sakta får anpassa sig till temperaturen. Även bister kyla på vintern är oftast inget problem. Mer problematiskt är det att hålla en jämn fuktighet. Blir det för torrt så torkar de ihjäl, samtidigt som för fuktigt gynnar mögel. Var också noggrann med att inte skadedjur kan ta sig ner i burken. En liten skogsmus säger inte nej till feta fjärilspuppor.

Vatteninsekter

File:Notonectidae-heteroptera.jpgFörvånansvärt många insekter är vattenlevande under hela eller delar av livet. I en större glasburk eller ett mindre akvarium går det att med ganska enkla medel skapa ett vattenhål. På botten används lämpligtvis någon tvättad sand och sedan kan man dekorera efter tycke och smak med stenar, rötter och växter. Vattentåliga växter finns i naturliga vattendrag men även vanliga växter klarar sig många gånger en kortare tid i vatten. Speciellt ifall de har möjlighet att växa upp över vattenytan. I någon del av akvariet får det gärna finnas en landdel. Då de flesta av våra inhemska insektsarter är dåligt anpassade till allt för varmt vatten så kan akvariet placeras på veranda eller i ouppvärmd bod utan direkt solinstrålning. Man får testa sig fram men för att skapa bättre balans i akvariet så kan en luftpump eller ett litet innerfilter användas. Dessa kan inhandlas i närmaste akvarieaffär.

Av insekter som genomgår sin larvutveckling i vatten kan nämnas vattenskinnbaggar, myggor, sländor, trollsländor, dykare (skalbaggar), stickmyggor och knott. Åtskilliga av dessa vatteninsekter är glupska rovdjur och inte allt för enkla att ha flera exemplar tillsammans. Speciellt dykarlarver och trollsländelarver är problematiska men just därför desto intressantare. De kan matas med små maskar och liknande och är beroende av att kunna ta sig upp på land när det är dags att kläckas till vuxna individer. Även om insekterna lever i vatten så har många flygförmåga och den använder de gärna för att ta sig ut ur akvariet ifall det inte passar dem.

Specialsidor om uppfödning

Att föda upp fjärilar

Att föda upp skalbaggar

Att föda upp utländska arter

 

File:Culex sp larvae.pngFöda upp övriga insekter

Det finns många exempel på andra insekter som också är fullt möjliga att föda upp. Liksom fjärilar och vissa skalbaggar kan födas upp på växter går det att på samma sätt föda upp växtsteklar och många skinnbaggar. Fruktflugor kan födas upp på ruttnade frukt. Det går att bygga bostäder för humlor. Varför inte skaffa sig honungsbin. Stickmyggornas larver går att studera i en större glasburk med vatten. Det är bara att låta fantasin och upptäckarglädjen frodas!

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.