Search
Close this search box.

Att fotografera och filma insekter

macro_rig

Att fotografera och filma insekter är en hobby i hobbyn som vuxit mycket under de senaste åren. Digitaltekniken har revolutionerat fotograferandet i allmänhet och makrofotografering i synnerhet. Ett problem med att fotografera små objekt är att skärpedjupet blir så litet. Med hjälp av datorprogram kan man numera ”stacka” sina bilder för att uppnå fantastiska resultat med stort skärpedjup. Priset på utrustning som ger hög bildkvalitet har också sjunkit kraftigt.

För insektsskådaren är det ofta väldigt bra att dokumentera vad man ser i fält med en bild. Då kan man i lugn och ro sitta framför datorn och med hjälp av litteratur bestämma sina fynd. Även om man har bra minne för färg, form och detaljer så brukar en bild vara värdefull som komplement eller om man vill ha hjälp med bestämning eller har hittat något sällsynt!

Det är svårt att råda om utrustning eftersom det finns så mycket på marknaden. Det finns dessutom så många bra resurser på nätet för den som vill lära sig mer om makrofotografering så vi vill inte uppfinna hjulet på nytt utan listar här några bra sidor att börja läsa på. Om du går med i en lokalförening är chansen stor att det finns duktiga makrofotografer där som du kan lära av.

Det man allmänt kan säga är att det går utmärkt att börja med enkel utrustning. Många kompaktkameror har ”makroläge” och bra zoom så att man kan ta hyfsade närbilder på småkrypen. Om man kommer på att man vill ha större förstoring och högre kvalitet så kan man titta på mer avancerad utrustning. Om du har en systemkamera så kan några mellanringar och en blixt räcka långt. Det bästa tillbehöret är annars ett stativ – det är lätt att det blir skakigt när man fotograferar i hög förstoring. Vill man kosta på ännu mer så är första steget att köpa ett riktigt makroobjektiv och en blixt om man inte redan har en.

Ett bra tips är också att vara ute på morgonen innan det har blivit varmt. Många insekter är starkt beroende av omgivningens temperatur och sitter ofta still och vilar på natten-morgonen. Tex solitära bin är bra att  fota på detta sätt.

Filmning

Moderna kameror har oftast filmfunktion. Med kameran på stativ kan man göra fina filmer. Varför inte ligga på en stig och filma myrornas liv? Många snuttar kan man klippa ihop i datorn där man oftast har ”Windows movie maker” – ett enkelt program för videoredigering.

Några bra webbsidor om fotografering

Makrofokus.se – Sveriges bästa specialsida om makrofotografering. Upphovsmännen anordnar också kurser.

photomacrography.net – Engelskspråkig sida/forum där man kan hitta ALLT om makrofoto.

Artportalen – Här finns massor med bilder på insekter som kan ge inspiration. Här kan du också skaffa ett konto och rapportera dina fynd, och även bifoga bilder på fynden.

Fotosidan – Sveriges största fotosida/fotoforum. Mycket information om alla foto. I forumet kan man hitta trådar om det mesta.

macrosmuymacros.com – Makrofoto för avancerade.

John Hallméns fotoström på Flickr. John är en av Sveriges bästa makrofotografer.

LordV:s fotoström på Flickr – Duktig engelsk fotograf. Många tips om utrustning.

Många bra tips om gör-det-själv för makrofoto.

Facebookgruppen för makrofoto.

Facebookgruppen för makrofototeknik.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.