Sök
Stäng denna sökruta.

Att samla insekter

SONY DSC

Att samla insekter är inte oomtvistat. Vi har skrivit om detta på flera av våra sidor men det ål att sägas igen eftersom det är en viktig fråga.

Väldigt ofta är det omöjligt att identifiera insekter i fält eller på bild. Man behöver kanske studera olika karaktärer i lupp, preparera fram parningsorgan eller ta fram ljusinterferensmönster på vingar. Då är det tyvärr ofrånkomligt att insekten avlivas. Vetenskapen skulle inte ha kommit långt utan insektssamlarna. Att samla insekter är inte oomtvistat. Har man rätt att ta livet av djur bara för sitt nöje eller för att kunna studera dem? Frågan är också hur stor risken är att man med sitt samlande minskar antalet individer av en sällsynt art? Samtidigt kommer vi förmodligen aldrig att komma ifrån behovet av att samla in insekter. Vi behöver kontinuerligt tillföra insekter till våra samlingar som belägg i olika sammanhang, för taxonomisk forskning och kanske för kommande miljökemiska analyser. Insekter skiljer sig också från t.ex. däggdjur, kräldjur och fåglar i att dom har en helt annan fortplantningsstrategi. Dom finns ofta (men inte alltid) i stora mängder individer. Insekternas fortplantningsstrategi är så att säga byggd för hög beskattning av individer utan att det stör populationerna. Detta gäller som sagt inte alltid, så sunt förnuft och gott omdöme  är alltid viktig vid samlande.

För många är frågan mer etisk än vetenskaplig och tycker att det handlar om respekt för livet i allmänhet. Vad som är viktigast måste var och en ta ställning till. SEF:s ståndpunkt är att insamling och avlivning är befogat om det sker på ett etiskt och hållbart sätt. För att göra detta tydligt har SEF tagit fram etiska regler som vi uppmanar våra medlemmar rätta sig efter.

Om man vill börja samla insekter är det en hel del man behöver veta. Vi har sammanställt all information du behöver för att komma igång på följande sidor.

 

Innehållsförteckning

– Så fångar du insekter

– Avliva insekter

– Montera och bevara insekterna

– Etikettering

– Samlingen

– Övrig utrustning

 

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.