Sök
Stäng denna sökruta.

Håll koll på småkrypen nära dig!

fv

Faunaväkteriet är ett nätverk för ideell övervakning av hotade arter. Alla är välkomna att bli faunaväktare!


Varför faunaväkta?

För att kunna bevara hotade arter krävs en grundläggande kunskap om var arterna finns och om trender i populationsstorlek och populationsdynamik. Övervakning och uppföljning är därför en mycket viktig del av bevarandearbetet! Faunaväkteriet är ett nätverk av naturintresserade människor som följer sina arters utveckling från år till år genom upprepade besök på en eller flera lokaler. Genom samarbete på nationell nivå kan resultaten användas inom naturvård och miljöövervakning. Vi vill också väcka intresse för våra hotade arter, och för arbetet med att bevara dem.

Organisation – nystart med centralt ansvarig person 

Projektet Faunaväkteriet småkryp drivs av Sveriges entomologiska förening (SEF) och finansieras till största delen av Naturvårdsverket. SEF:s samordnare för Faunaväkteriet småkryp är Kjell Antonsson (faunavakteri@sef.nu).

Vad faunaväktas?

Sveriges entomologiska förening har tagit fram en lista på i nuläget 50 arter som är lämpliga att faunaväkta. Listan laddar du hem här

Hur fungerar verksamheten – klicka här för att läsa mer

En faunaväktare följer sin väktararts utveckling från år till år genom upprepade besök på en eller flera lokaler. Återbesöken gör att artens tillstånd kan följas, samtidigt som hot kan uppmärksammas. Faunaväktaren rapporterar sina resultat i Artportalen, där allt data lagras och finns tillgängligt så att utvärderingar och analyser kan göras. Vill du bli faunaväktare? Läs mer på vår sida för faunaväktare.

Vill du bli faunaväktare, eller veta mer om faunaväkteriet av småkryp?

Kontakta SEFs projektledare Kjell Antonsson om du är intresserad. Nedan en äldre lista på lokala samordnar

Faunaväktarläger – vi kör sommaren 2024 – Först till kvarn!

Sommaren 2024 kör vi ett nytt Faunaväktarläger. Den här gången på Omberg, 5-7 juli med Stocklycke vandrarhem som bas. Det finns ett begränsat antal platser och det är först till kvarn. Det går bra att anmäla sig till kjell.antonsson56@gmail.com.

Lägret bekostas av SEF – men det finns ett begränsat antal platser!

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.