Sök
Stäng denna sökruta.

Norrlands Entomologiska Förening



Vår förenings verksamhetsområde är stort – det täcker större delen av Norrland, från Treriksröset i Norr till Hälsingland i Söder. Föreningen vänder sig till alla som är nyfikna på insekter och andra leddjur i Norrland. Vi har lång erfarenhet av insekter i olika miljöer (vatten, skog, övriga ekosystem) och olika pollinatörer. Vi har olika aktiviteter såsom kurser, föredrag, exkursioner och inventeringsläger om insekter och andra leddjur i olika norrländska miljöer. Innehåll och omfattning av vår verksamhet bestäms utifrån medlemmarnas intressen. Vi samarbetar med kommuner, länsstyrelser, naturföreningar, skolor, studieförbund, konstförbund och universitet (Arthropodum nätverket). Vi driver en bigård på universitetscampuset i Umeå och tillsammans med Junsele djurpark håller vi på att skapa Norrlands första pedagogiska insektspark. Vi ger också ut medlemsbladet/tidskriften Skörvnöpparn – insekter i Norr med ett nummer per år. Läs senaste numret av Skörvnöpparn här!

Nyheter

Du har väl inte missat vårt senaste supplement till Skörvnöpparn? Det består av hela 42 rykande sidor om – Vem samlade var under 1700- och 1800-talen? Entomofaunistikens grundläggande och förutsättningar i Sverige, landskap för landskap, skriven av Mattias Forshage. En oemotståndlig skrift du inte vill missa!

Du kan läsa hela supplementet som PDF genom att klicka på länken ovan eller köpa det i tryckt form mot en avgift.

Aktiviteter hösten 2024

Introduktion till tripsar, en försummad och missuppfattad insektsgrupp
Lördag den 28 september kl 11.00-15.00
Tripsar är inte bara skadeinsekter utan fyller flera viktiga funktioner i naturen. Då de är så små, så missar man dem ofta vid vanliga provinsamlingar av insekter såsom Malaise-fällan. Det krävs därför andra typer av provinsamlingar och preparering av dem för identifiering. Om vädret tillåter, så kommer vi att börja aktiviteten med 1 timmes fältövrning där vi samlar tripsar och har gemensam lunch/picknick ute i det fria, innan vi åker till labbet för att preparera dem vidare. En kort föreläsning (baserat på råd från tripsforskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Emma Wahlberg) kommer att ges kring tripsars biologi och identifiering.
Provtagningsplats (om bra väder): Arboretum norr, Baggböle. Vid regnigt väder samlas vi direkt på SLU, vid huvudingången.
Ansvarig: Natuschka Lee, entomology@natuschkalee.org; Tel: 070 375 12 13

Sommarens skörd
Onsdag 23 oktober kl 18.30

Sommarens skörd är när föreningens medlemmar kan visa bilder eller insamlade insekter från årets sommar. Hit hör bland annat nya arter för Västerbotten som platthöftbaggen Eucinetus haemorrhoidalis, men alla fynd är av intresse och vi hjälps åt vid artbestämning.
Plats: Laxen, SLU Umeå
Ansvariga: Roger Mugerwa Pettersson 070-6465295 och Ylva Nordström 070-5977803

Entomologisk filmfestival
Fredag 22 november kl 19.00

Återigen slår vi upp dörrarna för årets höjdpunkt i vintermörkret, Entomologisk filmfestival! Festivalen hålls under en kväll med start kl 19.00. Programmet för i år kommer som vanligt att bli en kavalkad av filmer och klipp om insekter och andra smådjur från en populärkulturell synvinkel. Till exempel kommer två mysiga tecknade kortfilmer att visas. Festivalen håller till på Kulturhuset Klossen som ligger på Ålidhems centrum. Det finns dryck och snacks till försäljning så ta med jämna kontanter eller swish.
Plats: Kulturhuset Klossen, Ålidhems centrum.
Ansvarig: Julia Pettersson 070-2565166; julia-pettersson@hotmail.com

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.