Norrlands Entomologiska FöreningVår förenings verksamhetsområde är stort – det täcker större delen av Norrland, från Treriksröset i Norr till Hälsingland i Söder. Föreningen vänder sig till alla som är nyfikna på insekter och andra leddjur i Norrland. Vi har lång erfarenhet av insekter i olika miljöer (vatten, skog, övriga ekosystem) och olika pollinatörer. Vi har olika aktiviteter såsom kurser, föredrag, exkursioner och inventeringsläger om insekter och andra leddjur i olika norrländska miljöer. Innehåll och omfattning av vår verksamhet bestäms utifrån medlemmarnas intressen. Vi samarbetar med kommuner, länsstyrelser, naturföreningar, skolor, studieförbund, konstförbund och universitet (Arthropodum nätverket). Vi driver en bigård på universitetscampuset i Umeå och tillsammans med Junsele djurpark håller vi på att skapa Norrlands första pedagogiska insektspark. Vi ger också ut medlemsbladet/tidskriften Skörvnöpparn – insekter i Norr med ett nummer per år. Läs senaste numret av Skörvnöpparn här!

Nyheter

Du har väl inte missat vårt senaste supplement till Skörvnöpparn? Det består av hela 42 rykande sidor om – Vem samlade var under 1700- och 1800-talen? Entomofaunistikens grundläggande och förutsättningar i Sverige, landskap för landskap, skriven av Mattias Forshage. En oemotståndlig skrift du inte vill missa!

Du kan läsa hela supplementet som PDF genom att klicka på länken ovan eller köpa det i tryckt form mot en avgift.

Aktiviteter hösten 2023

Läs hela NEF:s program för aktiviteter under hösten 2023 här!

Exkursion till Björkudden, Torrböle
Söndagen den 24 september

Höstexkursion till Björkudden i Torrböle. Här finns lummiga lövskogar, Öreälven med forsar och älvstränder samt gamla tallskogar på sandsediment. Samling kl 10:00 på parkeringen KBC, Umeå för samåkning. Folke ansluter söderifrån vid korsningen Gräsmyrvägen i Torrböle. Ansvarig: Folke Gabrielsson tel. 076-671 09 27, folke.gabrielsson@biometria.se

Gnagkväll på SLU
Någon kväll i början av november
(datum meddelas på maillistan när det närmar sig)
Roger förevisar SLUs stora samling av insektsgnag i ved och berättar hur man kan känna igen gnagspåren från olika vedlevande insektsarter. Ansvariga: Roger Mugerwa Pettersson tel. 070-646 52 95, rogerbpettersson@gmail.com och Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, natuschka.lee@gmail.com

Umeå Entomologiska Filmfestival
Fredagen den 1 december, kl 19 – 00:00

Årets entomologiska filmfestival kommer precis som förra året att hålla till på kulturhuset Klossen på Ålidhems centrum. Programmet är ännu så länge hemligt, men mer info kommer framöver. Det enda säkra är att inga realistiska och tråkiga naturfilmer kommer att visas.
Tid & plats: kl 19:00. Kulturhuset Klossen, Ålidhem.
Ansvarig: Julia Pettersson tel. 070-256 51 66, julia-pettersson@hotmail.com

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.