Välkommen till NEF!

Vår förenings verksamhetsområde är stort – det täcker större delen av Norrland, från Treriksröset i Norr till Hälsingland i Söder. Vi har olika aktiviteter så som föredrag, exkursioner, artbestämningskvällar och inventeringar av den norrländska insektsfaunan. En kurs och ett inventeringsläger brukar genomförs varje år. Innehåll och omfattning av vår verksamhet bestäms utifrån medlemmarnas intressen.

Vi ger också ut medlemsbladet/tidskriften Skörvnöpparn – insekter i Norr med ett nummer per år.
Läs senaste numret av Skörvnöpparn här!

Nyheter

Du har väl inte missat vårt senaste supplement till Skörvnöpparn? Det består av hela 42 rykande sidor om – Vem samlade var under 1700- och 1800-talen? Entomofaunistikens grundläggande och förutsättningar i Sverige, landskap för landskap, skriven av Mattias Forshage. En oemotståndlig skrift du inte vill missa!

Du kan läsa hela supplementet som PDF genom att klicka på länken ovan eller köpa det i tryckt form mot en avgift.

Aktiviteter våren/sommaren 2022

Läs hela NEF:s program för aktiviteter under 2022 här!

Växternas fascinerande dag
Lördagen den 21 maj 2022, kl 11-15

I samband med denna dag där växter firas runt om i världen, så kommer två aktioner att ordnas kring insekter: dels kring pollinatörer i Västerbotten, dels om bipollen, det vill säga, det pollen som samlas in av honungsbin och andra bin. Vi kommer at presentera allmän information på en poster, och det kommer att finnas möjlighet att få lära sig om vilka växter honungsbin och andra bin besöker och att
få mikroskopera på pollen. I samarbete med miljöarkeologi vid Umeå universitet kommer vi även att presentera mera info om allergipollen i Västerbotten och vilken betydelse dessa växter även har för insekter.

I Gottfrid Adlerz fotspår
Pingsthelgen, lördag 4:e till måndag 6:e juni

Exkursion till Bänkåsviken på Alnön vid Sundsvall där den store norrlandsentomologen Gottfrid
Adlerz studerade gaddsteklarnas biologi de båda somrarna 1902 och 1903. Han beskrev lokalen som: ”En vid, mot Bottenhavet öppen bukt, kantad av en bred remsa djup, fin sand, till vilken barrskogens bryn når fram. Varje ny dag lika vacker som den föregående, med ständigt molnfri himmel och nästan tropisk värme.” Alltså en fin insektslokal med ett unikt historiskt djup när det gäller gaddsteklar och även typlokal för den ljusa hedmyran. Förutom Bänkåsviken kan fler av Alnöns många fina insektslokaler besökas under helgen. Boende i stugor i anslutning till Equmeniakyrkans gård. Samling lördag 4 juni kl. 10.00 utanför EMG, Umeå universitet, för samåkning i egna bilar. Stopp för anslutande deltagare vid Nordmalings resecentrum 10:45.
Obligatorisk anmälan senast 31 maj till ansvariga: Anders Nilsson tel. 0930-180788 eller 073-8357660, andersnnilsson258@gmail.com och Roger Mugerwa Pettersson tel. 070-3929011,
rogerbpettersson@gmail.com.

Inventeringsläger Junsele djurpark
Fredagen den 1 juli– söndagen den 3 juli
Junsele djurpark planerar att starta Norrlands första insektspark och har bjudit in föreningen att bo i deras stugor mot att vi inventerar områdets insektsfauna. Området kring Junsele i Ångermanland tillhör en verklig vit fläck i kunskapen om den Norrländska insektsfaunan, så nästan vad som helst (från vita tigrar (förstås i hägn) till älgar i frihet (leden för Älgvandringen ligger i närheten av Junsele) kan tänkas dyka upp! Samåkning i egna bilar från campusområdet (parkeringen), samling kl. 9.00.
Notera, begränsat antal platser!
Ansvariga: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, natuschka.lee@umu.se

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.