Ljusfällor
Det flesta har säkert sett fjärilar flyga runt en gatubelysning om natten. Nattflygande insekter attraheras ofta av ljus vilket man kan utnyttja med ljusfällor som är en mycket populär metod att fånga framför allt nattfjärilar men många andra insekter attraheras också av ljuset.
Lampan
Man kan använda olika typer av lampor varav den vanligaste är kvicksilverlampan. Denna lampa lyser mycket starkt och har ett brett ljusspektrum som attraherar många insekter. Nackdelarna med kvicksilverlampor är att de är miljöfarliga och därför så småningom kommer att försvinna ur handeln. De kräver också en särskild reaktor avsedd för kvicksilverlampor som tänder lampan och även tillgång till 230 Volt. Många som samlar fjärilar har ett bensindrivet elverk för att kunna vara mobila. Ett sånt är dock dyrt att köpa.
Det har dock kommit en del andra intressanta alternativ på marknaden. Sk blacklights och actiniska lysrör är speciella lysrör som avger mycket ljus i det ultravioletta spektrat men lite i det synliga. Dom kan vara mycket effektiva och vissa av dem kan tom drivas av 12 voltsbatterier så att man slipper vara beroende av starkström. De kan lättare lämnas obevakade för att senare vittjas.
Om man har stor konkurrens från omgivande belysning kommer kvicksilverlampan bäst till sin rätt men om det är förhållandevis mörkt på platsen passar aktiniska lysrör bra.
Lysa med lakan
Det klassiska sättet att arrangera en ”lyskväll” är att spänna upp ett lakan eller hänga det på en lina på någon plats man tror är givande. Sedan hänger man lampan intill lakanet. När insekterna kommer flygande sätter dom sig ofta på lakanet och kan studeras eller fångas. Om man fotograferar fjärilarna så brukar det gå bra att artbestämma de flesta efterråt. Det är väldigt olika hur framgångsrik en lyskväll kan vara – det är väldigt väderberoende. Helst vill man ha en varm, fuktig och vindstilla kväll men kvällar med mer ”normalt” väder kan också fungera. Ljusfällor nära stränder när det blåst gynnsamt några dagar från havet kan ge arter som normalt inte hör hemma på platsen. På Öland, Gotland och i Skåne har det fångats många sällsynta och ibland helt nya arter för landet. Ett sätt att få ytterligare arter som kanske inte lika starkt lockas av ljus är att kombinera fällan med lockbete. Man kan blanda lite vin med socker, kanske honung och lite ättika. Experimentera! Blandningen kan man smeta på tygremsor eller hampasnöre och hänga upp. Detta kan vara mycket effektivt och många gånger kan man fånga helt andra arter.
Fasta ljusfällor
Vanligt är också att man har ”fasta” fällor som man vittjar med jämna mellanrum. Man kan tex låta fällan vara igång under natten och så vittjar man den på dagen. Ljuset kan slås av och på med ett skymningsrelä eller med timer. Såna fällor behöver någon form av gömställe för insekterna. Insekterna lockas till fällan under natten och när dagen gryr så gömmer dom sig i väntan på nästa natt. Man kan helt enkelt ställa en låda fylld med äggkartonger under lampan där fjärilarna kan krypa in. Bäst är dock att ha någon form av av fälla som hindrar att insekterna tar sig ut igen. Fasta fällor är ofta överlägsna eftersom man inte behöver vara på plats utan fällan kan arbeta hela natten.
Det finns också varianter på lampor kombinerade med fönster-/fallfällor, tex sk skinnerfällor. Insekterna kommer flygande mot lampan som är monterad på en låda eller större burk. Dom stöter mot en fönsterbarriär och rasar då ner i lådan genom en tratt eller liknande och blir fångade. Några kommer att ta sig ut men de flesta blir kvar i lådan.
Man kan bygga väldigt bra fällor själv om man har lust. Här har vi sammanställt några bra länkar för den som är händig:
DIY Moth Trap Project (på engelska)
Moths recorders handbook (på engelska) Mycket utförlig och bra handbok!