Sök
Stäng denna sökruta.

Och vinnaren är…

Med 40% av 20 000 röster fanns det ingen tvekan. Citronfjärilen (Gonepteryx rhamni) är vår nationalfjäril! Detta konstaterades i en omröstning av Haga fjärilshus.

När övervintrade citronfjärilar börjar flyga tidigt på våren då vet man att den varma årstiden nalkas. Citronfjärilen är spridd över nästan hela landet och välkänd av de flesta. Värdväxter för larverna är brakved Frangula alnus och om inte den finns, getapel Rhamnus cathartica. Citronfjäril är också en av vår mest långlivade fjärilsarter – övervintrade individer kan ibland ses flyga tillsammans med den nykläckta första generationen i juli.

Av Thomas Bresson - Gonepteryx rhamni, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7318186

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.