Sök
Stäng denna sökruta.

Interferensmönster lockar honor att para sig

bananfluga2._foto_qinyang_liVi har tidigare skrivit här på sef.nu om den spännande upptäckten att insekters klara vingar har artspecifika ”hemliga” interferensmönster som framträder när man betraktar insekternas vingar mot en svart bakgrund.

Efter upptäckten har man börjat titta djupare på vad detta innebär för insekternas biologi. Är interferensmönstren bara något som finns där eller kan det möjligen ha funktioner i insekternas ekologi?

Nu har forskare från Lunds universitet visat att dessa färgeffekter har betydelse för fortplantningen. Honorna väljer partner utifrån hannarnas hemliga vingfärger.

Pressreleasen hos Lunds universitet.

Den aktuella studien har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.